İskoç İstilacı Türler Girişimi (SISI) proje yöneticisi Callum Sinclair, 9 Aralık’ta buzlu bir nehirde süzülen garip disklerin görüntülerini çekti ve Twitter’da paylaştı.
Birleşik Krallık’ta bir çok bölgede dondurucu soğuklar yaşanıyor. 12 Aralık, 2010’dan beri ülkede yaşanan en soğuk gün olarak tarihe geçti. İskoçya’nın Braemar bölgesindeyse sıcaklıklar -17,3 dereceye kadar düştü.
Sıcaklıktaki ani düşüşün bu olağandışı duruma neden olduğu düşünülüyor ve Glasgow yakınlarındaki bir nehirde ve Kuzeybatı İngiltere, Göller Bölgesi’nde benzer gözlemlere ilişkin raporlar, oluşumların Birleşik Krallık’ın diğer bölgelerinde de meydana geldiğini gösteriyor.
Her bir diskin 20 ila 200 santimetre arasında olduğu bu garip duruma Birleşik Krallık’ta nadiren rastlanıyor. Buz krepleri olarak adlandırılan oluşumlar genellikle Baltık Denizi’nde ve Antarktika çevresinde görülüyor, ancak bazen ABD ve Kanada’da Büyük Göller’de de ortaya çıkabiliyor.
Project Manager Callum came across this rare phenomenon on the River Bladnoch in Galloway on Friday. 'Ice pancakes' are unusual in Scotland and most commonly found in Canada, the US, around Antarctica and in the Baltic sea. Specific conditions are required to create them. 1/2 pic.twitter.com/iCFOWYPkm4
— Scottish Invasive Species Initiative (@SISI_project) December 13, 2022
Diskler, çok farklı iki koşul grubunun sonucu olarak oluşabiliyor. Bunlar, dalgaların sularda birbirine çarpan buz parçaları oluşturması, yuvarlak kenarlar oluşturması ve yavaş yavaş büyümesiyle ortaya çıkabiliyor. Buzun kenarındaki halkalar, zaten donmuş olan diskin kenarıyla birleştiğinde ve ek bir halka tabakası oluşturmak üzere donduğunda oluşuyor.
Katı, donmuş diskler gibi görünmelerine rağmen, buz diskleri genellikle şaşırtıcı derecede sulu ve kırılgan. Doğru koşullarda, diskler katılaşarak buz tabakası oluşturmaya başlıyor ve su dalgalı olduğunda bu buz tabakası bükülerek buz sırtları oluşturabiliyor.